Buddy Holly

klik voorvergroting

Gibson Les Paul Gold Top
klik voorvergroting

Buddy's klassieke sunburst Start, te bezichtigen in Lubbock's Buddy Holly Center heeft het
serienummer: #028228


.

Buddy en Bob Montgomery. Buddy, Bob en Jerry Allison.


klik voorvergroting

Fender Twin-Amp

   

Buddy Holly. Geboren op 7 september 1936 te Lubbock, Texas als Charles Hardin Holley.

Het gezin Holley bestond uit, vader Lawrence Odell, moeder Ella Pauline Drake Holley, broers Larry en Travis en zus Patricia. Charles Hardin (Buddy) was de jongste spruit van de familie.
Op z'n achtste verjaardag kreeg hij een viool cadeau en ontpopte zich als een redelijke bluegrass violist. Maar veel liever had hij een gitaar, op z'n twaalfde kreeg hij een tweedehands akoestische Gibson die hij in leahterlook blauw beschilderde, z'n favoriete kleur. De eerste gitaarakkoorden leerde hij van zijn broer Travis. Dat Buddy zeer talentvol was bleek al gauw.

Op de high school leerde hij Bob Montgomery kennen die ook gitaar speelde. Zo rond 1950 was country and Western de populairste muziekstijl waarin ze zich ook wilden bekwamen. Samen oefende ze veel op de kamer van Buddy. Klasgenoot Jerry Allison kwam er bij als drummer en na een tijd van veel oefenen begon men op te treden onder de naam 'Buddy en Bob'. Broer Larry leende Buddy duizend dollar voor het aanschaffen van een nieuwe gitaar (een Fender Stratocaster) en artiestenkleding.


De eerste optredens waren op schoolfeestjes maar al snel ook in enkele plaatselijke gelegenheden. Hierdoor verwierven ze enige bekendheid in Lubbock en omgeving wat resulteerde in een aanbod van het lokale radiostation KDAV, om een programma te verzorgen. Het programma was zo'n succes dat ze een jaar lang iedere zondag een
half uurtje bij KDAV te beluisteren waren. De gitaar waarop Buddy bij KDAV speelde was een Gibson Les Paul met gold top. Zeer waarschijnlijk speelde sponsoring van het station hierbij een belangrijke rol.Buddy's overstap van de Country and Western naar de rock and rol kwam mede door invloed van Elvis Presley. In 1955 traden Buddy en Bob in het voorprogramma van Elvis op. Na de show Jim Denny, een talentenjager, naar Buddy en vroeg of hij zin had om een auditie te doen voor het Decca label. Buddy haalde er nog twee vrienden bij, gitarist Sonny Curtis en bassist Don Guess. Paul Cohen, de baas van Decca, bood hun een contract aan maar Bob Montgomery was hierin niet opgenomen. Aanvankelijk weigerde Buddy dit contract te accepteren. Maar Bob zelf sprak op hem in deze kans niet voorbij te laten gaan en het te ondertekenen. Bob bleef op de achtergrond wel bij de band betrokken maar zonder te spelen of te zingen. Men ging dus in zee met Paul Cohen onder de naam 'The Three Tunes'. Echter een succes werd het niet en korte tijd later werd de band weer ontbonden.

Buddy formeerde met twee andere muzikanten, gitarist Niki Sullivan en bassist Joe Maldin 'The Crickets'. Jerry Allison bleef als drummer. Met deze opstelling bas, twee gitaren en drums, was hij de uitvinder van de de nu klassieke band opstelling welke navolging zou vinden door o.a. The Shadows, The Beatles, Rolling Stones, Animals en noem ze maar op. Hij was een innovator en inspireerde vele gitaristen als Jimmi Hendrix, Eric Clapton, Jimmy Page.


The Crickets


Met producer Norman Petty begon het grote succes, met als eerste grote hit, 'That'll be the day' waarna er nog velen zouden volgen. Echter het succes duurde niet langer dan twee jaar. Op 3 februari 1959 kwam Buddy Holly om bij een vliegtuigongeluk waarbij ook grote sterren uit die tijd, Ritchie Vallens en The Big Bopper het leven lieten.

Voor de versterking van de Fender Strat maakte hij eerst gebruik van een kleine Ampeg versterker uit 1957 maar ging later over op een Fender Twin-Amp, die hij cadeau kreeg van Leo Fender.

Effect apparatuur tijdens optredens gebruikte hij niet, simpelweg omdat die in de jaren 50 nog niet bestonden. In de studio maakte hij wel gebruik van een echo effect. Ook maakte hij regelmatig gebruik van een capo, geplaatst op de eerste of vijfde fret.

Op 3 februari 1959 kwam aan het succes plotseling een eind. Na een optreden in de 'Surf ballroom' in Clear Lake, Iowa, besluit Buddy Holly een vliegtuigje te huren i.p.v. de tourbus te nemen. O.a. Ritchie Valens en The Big Bopper gingen ook mee. Vijf minuten na de start van vliegtuigje 'Beechcraft Bonanza', komt het in een zware sneeuwstorm terecht en verongelukt in een ma´sveld in de buurt van Mason City in Iowa. Niemand overleefde de ramp.

restanten Beechcraft BonanzaBuddy Holly maakte de Fender Stratocaster beroemd. Talloze muzikanten hebben de Strat geadopteerd als hun gitaar, en velen als eerbetoon aan deze rock-artiest.