Billy GibbonsZZTop


klik voorvergroting
Gitaar collectie Billy
champ


    klik voorvergroting
Gibson Les Paul Sunburst & Gretsch G6199 (Billy-Bo)
klik voorvergroting
Z Esquire Tele Masterbuiltklik voorvergroting
Marshall Super Lead 1968klik voorvergroting
Marshall Valvestate 120
   

Billy Gibbons werd geboren op 16 september 1949 in Tanglewood, een voorstad van Houston, Texas.

Billy groeide op in een welgestelde familie dat zowel klassieke als countrymuziek ambieerde. Maar na het zien van Elvis Presley in de Ed Sullivan show raakte Billy gefascineerd door de Rock 'n Roll. Ook andere vroege rockers als Little Richard en Jimmy Reed trokken zijn aandacht.
Met de kerst van 1963 kreeg Billy z'n eerste gitaar cadeau, een Gibson Melody maker compleet met een Fender Champ versterker. De eerste tonen die hij uit het instrument haalde waren nummers van zijn idolen.
Op zijn 14e vormde Billy zijn eerste bandje, The Saints wat na een paar maanden alweer uitelkaar viel. Billy sloot zich vervolgens aan bij een bandje genaamd, The Coachmen die zich vooral bezig hielden met psychedelische muziek, geïnspireerd door bands als Jefferson Airplain en Jimi Hendrix. Later is dit ook nog goed herkenbaar in ZZTop.

De band wijzigde de naam in the Moving Sidewalks. In 1967 brachten ze hun eerste single uit, "99th Floor" en een jaar later het eerste album, "Flash".
In 1968 maakte de band deel uit van een tour samen met Jimi Hendrix. Jimi gaf destijds in een interview te kennen dat van de nieuwe lichting gitaristen, Billy één van zijn meest favoriete was. In 1969 werd the Moving Sidewalks ontbonden.

 Moving Sidewalks
The Moving Sidewalks


Billy ging het zoeken in een meer rechttoe rechtaan boogie-blues stijl. Hij vond in twee andere Texanen, bassist Dusty Hill en drummer Frank Beard, twee uitstekende blues muzikanten en ZZTop was ontstaan.
De naam ZZTop is ontleed uit de naam van blues legende B.B. King. De band zou daarom eerst Z.Z. King gaan heten maar dit vertoonde te veel gelijkenis aan hun held. Ze stelden dat King ook aan de top stond en maakten er zo ZZTop van.
Billy (zonder baard)


De kracht van het trio is het neerleggen van een stevige basis waarop de Billy met zeer sterke gitaar riffs kan voortborduren. Of zoals Billy zelf ooit eens zei: "ze leggen een lekker tapijtje voor me neer waar ik heerlijk overheen kan dansen."
Er zijn veel gitaristen die de techniek van Billy hebben omarmd.
De klassieker La Grange is een mooi voorbeeld waarin de stijl en techniek van Gibbons goed is te herkennen.

Zijn gitaar collectie is omvangrijk en bevat praktisch alle gerenommeerde merken en modellen. In de studio bespeelt hij diverse modellen, maar tijdens optredens zijn de Gretsch G6199 Jupiter Thunderbird en Gibson Les Paul Sunburst meest favoriet. Maar de Les Paul Sunbursst is toch de meest gewaardeerde van Billy.

De G6199 Jupiter Thunderbird is een ontwerp uit 1958 van meester boogie/blues virtuoos
Bo Diddley. Billy kreeg een origineel model van hem cadeau. Samen met Bo brachten ze er wat veranderingen in aan en in 2005 kwam een nieuwe versie hiervan op de markt, de G6199 Billy-Bo. De gitaar bestaat uit een mahony body en neck uit één stuk en een gelamineerde esdoorntop.

Bo Diddley
Bo Diddley met z'n originele G6199


Een opmerkelijke gitaar(tje) uit de collectie van Billy is wel de Chiquita Travel Guitar.
Het is een product van de neven Mark en Dan Erlewine. Mark Erlewine repareerde gitaren en andere snaarinstrumenten en begon in 1970 samen met zijn neef Dan een bedrijfje met het bouwen van gitaren in Austin, Texas. Eind jaren zeventig ontmoette hij Billy die op zoek was naar een kleine handige gitaar zodat hij tijdens de tour van de band ook in het vliegtuig nog wat kon spelen. Zo werd met de neven Erlewine de Chiquita ontwikkeld.

Chiquita Travel gitaar
Chiquita


Het is een klein instrument met een totale lengte van 27 inch. Dit formaat met 23 frets is wel wat lastig te bespelen en na de 12e fret wordt het wel een beetje krap voor gitaristen met dikke vingers. Er zit een single, double-coil humbucker pickup op, en ondanks de kleine body van dit instrument heeft het een behoorlijk resonantie.

De basis voor de versterking van het gitaaargeluid vormt een Marshall Super Lead uit 1968. Samen met de Super Leads, maakt Billy gebruik van verscheidene Marshall's producten, waaronder de JCM 900 Dual Reverb, Bluesbreaker, JTM45, majoor, en Lead 12.

Verder bevat zijn rack uit een JMP-1 voorversterker, gecombineerd met eindversterkers als de Marshall Valvestate 120 en 9200.

ZZTop bestaat inmiddels meer dan 40 jaar en toert nog steeds succesvol. Billy Gibbons maakt af en toe wat solo uitstapjes. Zo was hij tijdens de Amerikaanse muziekbeurs de NAMM in 2008 te gast op de stand van Fender. Hier speelde hij op de Z Esquire Tele Masterbuilt, in een optreden samen met Cindy Cashdollar, Jimmy Vaughn, G.E. Smith.
(zie video)


Billy met Gibson SG Special