Alvin Lee
Alvin Lee ca. 15 jaarThe Jaycats


The Jaybirds

klik voorvergroting
Martin D-18


klik voorvergroting Marshall 2550


klik voorvergroting LINE 64x12"


   

Alvin Lee, geboren op 19-12-1944 als Graham Alvin Barnes in Nottingham Engeland, was oprichter en gitarist van de legendarische rockband Ten Years After.


Vanaf zijn 13e leerde Alvin zichzelf gitaar spelen. Op school hield Alvin zijn gitaar verborgen onder zijn bank en pakte het in de pauzes om akkoorden te oefenen.
Door zijn rebelisch gedrag werd hij door zijn leraren vaak naar huis gestuurd en op zijn 15e verlaat hij dan ook de school.

Inmiddels is Avin bedreven genoeg met de gitaar om in 1960 samen met voormalige klasgenoot Leo Lyons zijn eerste bandje te vormen. Met Alvin op gitaar, Leo Lyons op bas, Pete Evens op drums en Ivan Jay Harrison als zanger noemen ze zich 'Ivan Jay en de Jaymen'. De bandnaam werd al snel veranderd in The Jaycats, en niet veel later in The Jaybirds.

De band had vooral succes in Duitsland maar internationaal kwam het er nadat de band in 1966 zijn naam veranderde in Ten Years After en in Londen ging optreden.

De uiteindelijke line-up van Ten Years Affter bestond uit uit: Alvin Lee op gitaar en zang, Leo Lyons op bas gitaar, Ric Lee op drums (geen familie), en Chick Churchill op keyboards.


Ten Years After (vlnr Lee Lyons - Alvin Lee - Rick Lee - Chick Churchill)


In 1967 kreeg de band een platencontract bij Deram, wat resulterende in het album "Ten Years After". Dit album werd ook in Amerika werd opgemerkt. In 1968 werd de band door concertpromotor Bill Graham uitgenodigd voor een tournee.
Ten Years After zou uiteindelijk in zeven jaar tijd 28 keer door de States toeren met als hoogtepunt was een optreden op het legendarische Woodstock Festival in 1969, een concert dat ertoe bijdroeg dat Lee en zijn bandleden wereldsterren werden.


Woodstock 1969


Het publiek raakte betoverd door Lee’s vernieuwende mix van jazz, blues, rock en zijn snelle, unieke en vurige gitaarwerk. Zijn spetterende optreden op Woodstock, zoals te zien op de bekende documentaire, geldt vandaag de dag nog altijd als een mijlpaal in de rockhistorie en zorgt ervoor dat Alvin Lee’s unieke gitaarstijl nog altijd wordt ontdekt door nieuwe fans over de gehele wereld.

Ten Years After bracht met succes zo'n tien albums uit, waaronder ook live-lp's. In het begin van de jaren zeventig maakte de groep platen voor Columbia. Dit platenlabel probeerde de groep echter in de richting van de pop te duwen en dat was een van de redenen dat Lee na de plaat Rock & Roll Music to the World (Columbia, 1972) de band verliet.


De gitaar die het meest geassocieerd wordt met Lee is zijn aangepaste rode Gibson ES-335. Er is een single-coil pickup op geďnstalleerd voor extra variatie in de tonen en het werd zijn handelsmerk.

klik voorvergroting

Ook speelde Alvin wel eens op een Fender Stratocaster en een Martin D-18 met Grover stemmechanieken.

Voor de versterking gebruikte Alvin op het podium Marshall Jubilee 2550, 50/100 watt, en Marshall Super Lead 100 watt versterkers. Dit in combinatie met 4 X MARSHALL 4X12" speaker boxen.

In de studio maakt Alvin vaak gebruik van een Fender Tweed en een een Line 6 versterker. Alvin gebruikte geen effect apparatuur omdat na eigen zeggen de pedalen hem te technisch zijn.

In latere jaren werd Ten Years After ontbonden. Alvin Lee ging echter verder zoals hij reeds bezig was. Hij bleef onverminderd rocken, tourde veel, maakte nieuwe albums en werkte samen met onder meer Steve Winwood, Ronnie Wood, Jon Lord en George Harrison.

Lee maakte in 2004 nog twee albums: "Alvin Lee in Tennessee" is opgenomen met twee grote rock and roll legendes, Scotty Moore en D.J. Fontana. Lee’s laatste album ‘Saguitar’ verscheen in September 2007, en laat duidelijk horen dat deze grondlegger van de Bleusrock nog altijd uit het juiste vaatje tapt; ongepolijste ruwe blues, rock en rock and roll.

Na een meer dan 40 jarige carriere heeft Lee een onuitwisbare plaats ingenomen in de wereld van de blues en rock. De laatste jaren stond hij weer op het podium en speelde zijn favoriete muziekstijlen zoals in de late 60’s en vroege 70’s: Vol passie, vol blues, vol rock ‘n roll en vol energie.

Alvin Lee overleed 6 maart 2013 aan 'onvoorziene complicaties na een routinematige chirurgische ingreep'.
Alvin Lee werd 68 jaar.Alvin Lee (Graham Alvin Barnes)